0
0

Воскоптоки

Що таке воскотопка?

Воскотопка - одна з пристроїв, яка полегшує роботу на пасіці. З назви зрозуміло, що видобувається віск за допомогою впливу на сировину високих температур.

Витопка за допомогою пари широко застосовується бджолярами.

Цей спосіб переробки воскової сировини має ряд переваг над іншими методами:

  • відсоток виходу воску великий залежить від тривалості обробки. При повторній обробці мерви витоплюються залишки і вона стає сухою та розсипчастою;
  • в процесі витоплення воску немає контакту з окропом, тому не утворюється воскова емульсія;
  • пристрої для обробки парою дозволяють провести процес із дотриманням чистоти робочого простору;
  • на виході виходить продукт високої якості, без домішок. За дотримання технологічного процесу не потрібно повторне переплавлення воскових кіл.

Пристрої для витоплення воску за допомогою пари мають різні конструкції. Для невеликих пасік чудово підходять парові соковарки або фабричні вироби, виготовлені за таким же принципом.

Основна маса парових воскотопок передбачає завантаження вирізаної суші та іншої подрібненої сировини. Проте існують конструкції, у яких обробляються рамки цілком.


Принцип роботи

Всі парові воскотопки влаштовані так, що нагрівання в камері з восковою сировиною проводиться за рахунок водяної пари.

Сировина починає плавитися за температури 62-65ºС.

Водяна пара має температуру близько 100ºС. Він легко проникає між частинами воскової сировини та нагріває його до температури плавлення та вище.

Віск витоплюється і стікає у спеціально передбачені конструкцією піддони.

Суш та відціджений забрус закладають на грати або в сітчастих мішках.

Після того, як віск витопиться в них залишаються витопки (мерва).


Основні види воскотопок:

  • сонячна;
  • парова;
  • відцентрова;
  • електричний.