0.00грн.
Зробити замовленняКопчення здійснюється у спеціальному пристрої – коптильні. Принцип роботи ідентичний для всіх видів коптильного обладнання - на дно герметичної ємності насипається тирса або тріска листяних порід дерев, над ними на ґратах, гаках або шампурах розміщуються продукти.
Щоб виплавлені з м'яса жир та соки не потрапляли в тирсу, і дим від їх вигоряння не вбирався у майбутню страву, під м'ясом встановлюється піддон. При нагріванні на відкритому вогні або електричних тенах, тирса тліє, і дим, що виділяється ними, просочує продукти, а температура 90°C і вище всередині коптильної ємності прискорює приготування.
При гарячому копченні м'ясо, риба чи морепродукти виходять соковитими та ніжними. Це досягається завдяки терміну приготування – від 20 хвилин до кількох годин, за цей час волога та жир не встигають витопитись з м'яса до моменту готовності.
Ще перевага цього способу копчення – доступність і нескладність приготування страви, закоптити м'ясо чи рибу можна на присадибній ділянці, у дворі заміського будинку, рибалці або навіть у квартирі. Але щоби результат виправдав очікування, важливо правильно підібрати обладнання. У цьому огляді наведено види пристроїв для побутового гарячого копчення.
Міні-коптильні з нержавіючої сталі – популярний та поширений вигляд. Вони компактні, мало важать та прості в експлуатації. Інша назва цього виду – «переносні».
Затребувані міні-коптильні туристами, рибалками та мисливцями, використовуються на дачах, приватних будинках та у міських квартирах.
Коптильня призначена для постійного нагріву, тому вимоги до якості матеріалу, з якого вона виготовлена, високі. Матеріал, що використовується для виготовлення – це нержавіюча сталь завтовшки від 1 до 3 мм.
Конструкція міні-коптильні універсальна – герметична скринька, на дно якої насипається тріска або тирса; всередині встановлюються: піддон для збору, що виплавляється з м'яса жиру, але не перешкоджає доступу диму до продуктів; над ним, в один або два ряди, на ґратах чи шампурах із тієї ж нержавіючої сталі продукти для копчення.