0
0

Рецепти для тушонки

Тушенька - незамінний продукт. Вона може зберігатися довгий час, при цьому не втрачати свій первозданний аромат та смак.

Ось тільки те, що в магазині продається під виглядом тушонки, може призвести до харчового отруєння. Найкращий спосіб забезпечити себе запасами у разі походу чи ядерної війни — зробити консерви самостійно. Це безпечно та дешево.

Тушенька виручить, коли у вас мало часу на приготування обіду чи вечері, на дачі, у поході, на рибалці чи в далекій поїздці. З тушонки можна і супчик зварити, і відваривши макарони або крупу, приготувати страву на другу.

Для приготування м'ясних консервів можна використовувати практично будь-яку птицю - курку, качку, індичку. За бажанням до м'яса додають моркву або цибулю, зі спецій краще використовувати чорний перець горошком і лавровий лист.

За пропонованими рецептами ви зможете приготувати смачні консерви з мінімальним набором спецій. Інгредієнти взято з розрахунку банку 500 мл.

Нижче наведемо кілька простих рецептів:



Рецепт №1 «Куринний»

Складові:

  • Куряча тушка;
  • Чорний перець горошком;
  • Лавровий лист;
  • Сіль.




Технологія приготування:

Після промивання тушки, обробляємо та нарізаємо її на шматочки розмірами по 50-70 грам. Шматочки укладаємо в миску, солимо і перемішуємо (кісточки з м'ясом не викидаємо, вони теж підуть у тушонку).

Беремо чисті банки, на дно кладемо 2-3 горошки чорного перцю, 1 лавровий лист.

Розкладаємо шматочки філе і шматочки з кістками в банки в рівній пропорції.

Укладаємо щільно, але не спресовуємо їх. Залишаємо 2-3 см вільного простору до кришки, щоб у процесі консервування продукти, що розширилися, не вибили їх.

Закочуємо кришки.

Встановлюємо банки в автоклав, заливаємо водою (залишивши повітряний прошарок 2-3 см) і поставити на нагрівання. Чекаємо, коли автоклав нагріється до 120 ° С, чекаємо 30 хвилин, вимикаємо нагрівання.

Тушонка готова. Залишилося тільки дочекатися охолодження автоклава та падіння тиску всередині. Після цього баночки з курячою тушонкою можна витягувати.



Рецепт №2 «Куриця з рисом»

Курячі консерви з рисом – трохи складніша страва, але не настільки, щоб навіть затятий холостяк, що харчується виключно локшиною швидкого приготування, не зміг його приготувати.


Складові:

  • Куряче м'ясо на кістках;
  • Рис;
  • Сіль;
  • Морква;
  • Цибуля;
  • Олія соняшникова;
  • Перець;
  • Лавровий лист .




Технологія приготування:

Промиваємо курку, чистимо її і ріжемо на шматочки вагою 50-70 г., шматочки злегка обсмажуємо на сковорідці і прибираємо поки що убік.

Беремо рис, промиваємо його та варимо у воді близько 10 хвилин. Воду попередньо підсолюємо. Зливаємо воду. У рис додаємо олію, перемішуємо.

Далі чистимо цибулю і нарізаємо її середніми кубиками. Потім те саме робимо з морквою, тільки її стираємо на дрібній тертці.

Змішуємо овочі, рис та курку. Ще раз усе просолюємо.

Беремо чисті та сухі банки, на дно кожної кладемо по горошинці чорного перцю та викладаємо заготовку. Залишаємо проміжок до кришки в 2-3 см. Щільно закочуємо кришкою.

Ставимо банки в автоклав, заливаємо воду. Нагріваємо до 110 ° С, чекаємо 30 хвилин, вимикаємо нагрівання. Чекаємо, доки автоклав охолоне. Все, тушонка з рисом, куркою та овочами готова.



Рецепт №3 «Качка по-адигейськи»

Якщо хочеться більш незвичайного та насиченого смаку, пропонуємо приготувати тушковане з качки по-адигейськи.


Складові:

  • М'ясо та жир качки;
  • Вода кип'ячена;
  • Цибуля;
  • Часник;
  • Борошно;
  • Сіль;
  • Червоний мелений перець.




Технологія приготування:

Обскублену качку промиваємо, нарізаємо невеликими шматочками по 60-70 г і поки що прибираємо убік.

Готуємо заправлення. Для цього змішуємо жир, часник, борошно, обсмажену цибулю, сіль, червоний перець та воду.

Починаємо вкладати продукти у банки. Першим піде м'ясо. Шматочки укладаємо, злегка утрамбовуючи їх. Зверху м'ясо заливаємо заправкою. Не забуваймо залишити 2 см вільного простору до верхньої кромки банки.

Встановлюємо банки в автоклав та нагріваємо. Нам необхідно витримати тушонку 30 хвилин за температури 110°С. Після закінчення готування чекаємо природного остигання автоклава, потім дістаємо готову до вживання тушонку.

У такому вигляді тушонка може зберігатися в льоху або за звичайної кімнатної температури кілька місяців, а то й років. Її можна використовувати як самостійну окрему страву або як добавку до страви.



Рецепт №4 «Тушеня з кролика»

Якщо хочеться більш незвичайного та насиченого смаку, пропонуємо приготувати тушонку з качки по-адигейськи.


Складові:

  • Кролик;
  • Цибуля;
  • Чорний перець;
  • Чорний перець горошком;
  • Лавровий лист;
  • Сіль.




Технологія приготування:

Обробленого кролика потрібно викласти в сковороду з товстим дном або в чан, у якому всі частини обсмажуватимуться у власному соку. Цей пункт можна залишити, а можна забрати. Деякі не обсмажують зайчика перед тим, як гасити його. В даному випадку, ви можете обсмажити його протягом 20 хвилин з меленим перцем і цибулею, так м'ясо вийде ароматніше і соковитіше.

Підготувати банки для закочення. Кришки та банки мають бути повністю стерилізовані.

У кожну банку потрібно викласти по одному лавровому листочку, туди додати кілька горошин запашного перцю.

У кожну банку викласти обсмаженого кролика у власному соку з цибулею та з невеликою кількістю рідини.

Зверху до смаку додати дві щіпки солі і дві щіпки меленого чорного перцю.

Щільно закатати банки.

Виладжуємо банки в автоклав і включаємо його.

При 1,25 атм засікати час від температури 110 градусів і готувати тушонку 50 хвилин.

При 2 атм техніка трохи інша. Ставте на плиту автоклав та доводьте температуру до 115 градусів на сильному вогні (приблизно за 40 хвилин). Потім на слабкому вогні готувати тушонку ще якийсь час, доки температура не дійде до 120 градусів.

Вимкнути вогонь та залишити автоклав.

Що стосується правил зберігання - тушонку з кролика можна зберігати до року в холодильнику або сухому прохолодному місці.


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре