0
0

Рецепти для риби

Магазинні рибні консерви – кіт у мішку. Ніколи не знаєш, що трапиться всередині: луска та плавці чи здорова рибна тушка.

Один із варіантів, як уникнути такої ситуації, — по можливості готувати такі продукти самостійно.

Нижче наведемо кілька простих рецептів:



Рецепт №1 «Рибні консерви в олії»

Почнемо із традиційного рецепту. Консервована риба в олії вирізняється чистим смаком без зайвих добавок. Вона чудово підійде для приготування бутербродів.

Робити консерви будемо у півлітрових банках.




Складові:

  • риба – 350-400 г;
  • чорний перець горошком – 3 шт.;
  • олія – 2 ст. ложки;
  • лавровий лист – 1 шт;
  • сіль - 5-7 г;
  • морква;
  • цибуля.


Технологія приготування:

Рибу необхідно почистити та промити під водопровідною водою. Нарізати її шматками по 50-70 г і просолити.

Моркву та цибулю промити, почистити, порізати.

Далі – закладка в банку.

На дно кладемо лавровий листок і висипаємо 3 шт перцю горошку.

Потім приблизно до половини щільно закладаємо банку рибними шматочками, робимо овочевий прошарок з моркви та цибулі і знову кладемо рибу.

Місце, що залишилося можна закласти овочами, залишивши повітряний прошарок в 2 см.

У результаті має вийти своєрідний «бутерброд» у кілька шарів риби та овочів.

Все це зверху поливаємо олією.

Інші банки комплектують за такою ж системою. Після цього вони поміщаються в спеціальну касету, які потім ставляться в автоклав.

Сам автоклав заливаємо догори водою незалежно від кількості касет із заготовками. До верхнього краю корпусу не доливаємо 2-4 см. Закриваємо кришку і міцно затягуємо гайки.

Ставимо автоклав на нагрівання. Чекаємо на температуру 110°С. Після досягнення цього показника чекаємо на 30-35 хвилин.

Консерви готові. Залишиться лише дочекатися, поки автоклав охолоне, а потім вийняти готові консерви.



Рецепт №2 «Рибні консерви у томатному соку»

Дещо інші за смаком, але не менш смачні та корисні вийдуть рибні консерви в томатному соку.

Рецептура сильно схожа на написану вище, але свої нюанси є.

Робити консерви будемо у півлітрових банках.




Складові:

  • риба – 350-400 г;
  • цибуля – 1 цибулина;
  • морква – 1 шт;
  • лавровий лист – 1 шт;
  • чорний перець горошком – 3 шт.;
  • сіль за смаком;
  • томатна паста – 2-3 ст. л.


Технологія приготування:

Рибу потрібно почистити, промити та розрізати на шматочки. Якщо використовуєте бичків, мойву або дрібну річкову рибу, то обрізати плавці і хвіст не потрібно – в автоклаві все це розвариться.

Тушки потрошимо, промиваємо, потім злегка підсмажуємо на сковорідці. Так ми зможемо позбутися зайвої вологи. Потім рибу підсолюємо.

Нарізаємо кільцями цибулю, натираємо моркву. Овочі підсмажуємо на сковорідці у великій кількості олії. Через пару хвилин додаємо до них томатну пасту, гасимо під кришкою приблизно 10 хвилин.

Відповідальний етап – розклад продуктів. Попередньо банки промиваємо, просушуємо, оглядаємо на цілісність.

Після цього на дно кладемо лавровий лист і кидаємо пару горошків перцю. Поверх їх закладаємо шарами рибу та наш томатний бульйон. Залишаємо повітряну подушку у верху банки 2-3 см.

Заготівлі закріплюємо у спеціальні касети та ставимо в автоклав. Заливаємо ємність водою, не доливаючи до верхньої кромки 2-3 см. Включаємо нагрів і чекаємо, коли апарат покаже температуру 110°С.

Засікаємо 40 хвилин, потім вимикаємо нагрівання. Залишиться лише дочекатися, поки автоклав охолоне, щоб насолодитися приготовленим своїми руками рибним делікатесом.



Рецепт №3 «Рибні консерви з карася»

Домашні консерви з карася готують за тією ж технологією, що будь-яку іншу рибу в маслі.

Робити консерви будемо у півлітрових банках.




Складові:

  • риба;
  • рослинна олія;
  • лавровий лист;
  • чорний перець горошком;
  • сіль.


Технологія приготування:

Спочатку готуємо банки та кришки.

Потім приступаємо до обробки риби. У карасів видаляємо голову, зябра, нутрощі і всі плавці. Потім рибу ріжемо на невеликі шматочки впоперек хребта, а якщо карасі великі, то й уздовж. Після цього солимо до смаку.

Тим часом у банки насипаємо перець горошком (чорний та запашний), кладемо лавровий лист і починаємо утрамбовувати рибу.

Під час приготування в автоклаві сировина сильно осідає, тому карасі в банку накладаються щільно, але залишити «законні» 2 см від краю таки потрібно.

Коли риба утрамбована, її зверху поливаємо олією (1 ст. ложка) і ставимо банки в автоклав.

Час приготування складає 25-45 хвилин. Що менше кістки у риби, то швидше вона приготується.



Рецепт №4 «Карп у томатному соку з овочами»

Робити консерви будемо у півлітрових банках.




Складові:

  • лавровий лист;
  • оливкова олія;
  • цибуля;
  • морква;
  • перець чорний горошок;
  • олія рослинна для смаження;
  • сіль;
  • борошно.


Технологія приготування:

Філе коропа (видаляємо тільки хребет і плавці), далі ріжемо на порційні шматочки.

На дно банки кладемо перець горошок та лавровий лист.

М'ясо щільно укладаємо, але до краю шийки банки має бути відстань не менше двох сантиметрів для створення вакууму при охолодженні. Вливаємо ложку олії (можна рафіновану соняшникову) і всипаємо чайну ложку солі з невеликою гіркою.

Закручуємо кришкою та в автоклав. Після досягнення 115-120 градусів витримуємо 1 годину. Після остигання перевіряємо герметичність - і на полицю на зберігання.


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре