0.00грн.
Зробити замовленняПринцип роботи домашнього автоклаву для консервації
Ознайомитися з наявним асортиментом автоклавів запрошуємо у відповідний розділ на сайті. Не забувайте, що наші спеціалісти готові надати консультації стосовно будь-яких запитань.
Припустимо, ви придбали цей дивовижний апарат, і вже готові приступити до приготування найсмачніших домашніх консервів. Але все-таки автоклав — це пристрій, тому до нього, як і до всіх агрегатів має бути інструкція.
Давайте разом розберемо, що і в якій послідовності треба робити, щоб результат перевершив усі ваші очікування. Отже, принцип роботи домашнього автоклава.
Зміст
- Підготовка банок та продуктів
- Завантаження банок
- Консервація в автоклаві
- Завершення стерилізації
- Режими стерилізації
Підготовка банок та продуктів
Щоб ваші домашні консерви вийшли смачними, використовуйте для приготування лише якісні та свіжі продукти. Промийте скляні банки, потім, користуючись підготовленим рецептом, заповніть їх продуктами та щільно закрийте металевими кришками.
Банки для автоклава стерилізувати не потрібно.
Завантаження банок в автоклав
Поставте закриті банки на решітку у нижній частині апарата. Ви можете встановити банки в автоклав у два або три шари, якщо це передбачено його конструкцією. Наступний ряд банок можна ставити прямо на кришки нижнього ряду. Після цього залийте в автоклав холодну воду настільки, щоб вона покрила верхній ряд банок на 1-2 сантиметри.
Консервація в автоклаві
Щільно закрийте кришку автоклава, обов'язково перевірте наявність ущільнювача (прокладки). Починайте качати в бак повітря насосом через ніпель, поки манометр не покаже 1,2 атм. Качати можна будь-яким насосом, у тому числі автомобільним.
Попереднє накачування допоможе компенсувати різницю тисків зовні та всередині банки, що виникає під час нагрівання автоклава.
Попереднє накачування також допоможе переконатися в герметичності стиків автоклаву. Увімкніть нагрівання. Під час нагрівання в автоклаві разом зі зростанням температури так само зростатиме й тиск. Нам необхідно підняти температуру до 100-130 ° C (виходячи з рецепту) — при цій температурі в продуктах гинуть всі, включаючи найстійкіших бактерій. Час приготування, скажімо, м'яса становить приблизно годину, консервовані овочі будуть готові вже за 20 хвилин, а гриби потрібно готувати приблизно 50 хвилин при температурі 110°С.
Завершення стерилізації
По закінчення заданого часу вимикайте нагрів. Дайте апарату охолонути до температури не вище 30°С, після чого ніпелем або спускним клапаном поступово починайте скидати тиск. Не допускайте різких нагрівань та охолоджень, різких стрибків тиску — банки через це можуть розкритися. Перед відкриттям кришки контрольний раз переверніть клапан скидання тиску, щоб переконатися, що тиск в автоклаві та зовні стабілізувався.
Після чого можете спокійно відкривати кришку. Все, консерви готові. Можете витягувати банки. Повний цикл приготування консервів займає приблизно 1,5 – 3,5 години в залежності від обсягів. Найчастіше досвідчені люди роблять це в другій половині дня, для того, щоб до вечора вже вимкнути апарат і залишити його в такому стані охолоджуватись до ранку.
Зранку ви вже можете виймати готові банки, які згодом стануть чудовим делікатесом до вашого столу.
Режими стерилізації
Найменування консервів | Об'єм банки, мл. | Температура стерилізації, °С | Тривалість стерилізації, хвилин |
М'ясні консерви | 350 | 120 | 30 |
500 | 40 | ||
1000 | 60 | ||
Консерви із м'яса птиці | 350 | 120 | 20 |
500 | 30 | ||
1000 | 50 | ||
Рибні консерви | 350 | 115 | 20 |
500 | 25 | ||
1000 | 30 | ||
Овочеві консерви | 350 | 100 | 10 |
500 | 15 | ||
1000 | 20 | ||
Гриби мариновані | 350 | 110 | 20 |
500 | 30 | ||
1000 | 40 |